Mummy's a Tree (NL)

definitie van new song 
1 de nieuwe plaat van de band Mummy’s a Tree
2 een nieuwe episode in het bestaan van de band Mummy’s a Tree
3 een na lang zwoegen verkregen nieuw liedje, ontstaan uit een zeer zeldzame vorm van inspiratie, waarbij de aanleiding/trigger vaak zeer eenvoudig is. bv. de aanschaf van een set exotische hoornen plectrums bij Ali Express. Na een uur of tien spelen zijn ze naar de filistijnen (niet erg duurzaam dus), maar de vroegtijdigde dood van een plectrum is tegelijkertijd de geboorte van een nieuw nummer en de aanzet voor een nieuwe plaat.

Begin 2020 vertrekt zanger/gitarist/songwriter Stefan van den Berg naar Berlijn samen met bassist Rick Weren en drummer Imre Elzer. Het doel is om een groots klinkende studioplaat op te nemen. Of het gelukt is? De band vindt van wel. Juni 2021 verschijnt bij King Forward Records de nieuwe plaat, genaamd New Song. Het resultaat van een zoektocht die van den Berg leidde tot het besef dat van alle dingen in het leven, muziek datgene is waar voor hem alle verhaallijnen samenkomen.

Terug in de tijd naar november 1996 – Mummy’s a Tree’s debuutplaat verschijnt. Maar het zaadje werd al eerder geplant. De vroege zelfgekozen dood van Stefan’s moeder is voedingsbodem voor zestien sprookjesachtige liedjes. Atmosferisch maar ook rauw: Stefan neemt de plaat thuis op met enkel een microfoon en een viersporenrecorder. Hij speelt zelf vrijwel alle partijen. Zijn gitaar, zo staat het in de aankondiging van zijn eerste optreden, is gemaakt van de boom die groeide uit het graf van zijn moeder. Een troostrijke transformatie. Fans van de band verklaren het een cultplaat. Ook landelijk ontstaat er buzz: Mummy’s a tree komt op de Characters Cd van het NPI (met o.a. Racoon), ze halen de finale van de grote prijs, spelen supports voor dEUS, My Morning Jacket, Big Country, Bettie Serveert en The Long Winters.

Fast forward naar maart 2020, vlak voor de lockdown - Mummy’s a tree neemt haar zesde album op. Dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne kan de band terecht in de legendarische Berlijnse Hansa Studio ‘by the wall’. De sfeer van de grootheden die hen voorgingen (David Bowie, U2) en een producersteam bestaande uit Gordon Raphael (The Strokes, Regina Spektor) en Daniel Benyamin (o.a. Sea + Air), geeft de band de boost die nodig is voor een nieuwe aflevering, een New Song.

Maart – september 2020 – Terug in Nijmegen worden de opnames zorgvuldig ge-edit en gemixt. De pandemie brengt bezinning en ook de nummers komen in een nieuw licht te staan. Naast vragen als ‘wanneer kunnen we weer optreden?’ en ‘bestaat de cultuursector nog na het virus?’ rijst de vraag: ‘is dit geen mooie aanleiding om na te denken over de wereld die we overleveren aan komende generaties?’

Stefan is inmiddels even oud als zijn moeder was toen zij het tijdelijke voor het eeuwige verruilde. 25 jaar geleden stond haar portret op de hoes van de debuutplaat. Nu staat hij zelf op de cover van New Song. Zonder opsmuk: what you see is what you get. Het was nooit Stefan’s droom een popidool te worden. Alle aandacht op de kracht van de muziek, graag.
New Song is ‘een plaat van hoop’. Haar thematiek verwijst naar broodnodige verandering, andere werelden en duurzaamheid, getuige White Spot, Stop Breaking Down en het titelnummer New Song. All of This verhaalt van transformatie en spiritualiteit. De financiele crisis komt aan bod in Face Wash. Maar ook voor romantische songs is ruimte: All My Thoughts, Let’s Go on a Journey, Spring Is Coming en Pipeline, een love song met een twist. Bye en Leader in Town verhalen van de strijd tegen angst en het knokken voor persoonlijke verandering.
Oktober 2020 – Mummy’s a Tree treft Frank Bond, frontman van AlascA en tevens labelbaas. Bij zijn King Forward Records verschijnt 11 juni 2021 de nieuwe plaat New Song.

De band bestaat een kwart eeuw, maar in tegenstelling tot het plectrum dat het titelnummer inspireerde, is dit sprookje duurzaam en eigenlijk pas net begonnen. Het einde laat zich niet raden. En dat maakt het juist zo spannend.